så skapar du en lyxig afternoon tea

så skapar du en lyxig afternoon tea illustration

Introduktion till afternoon tea

Afternoon tea är en älskad brittisk tradition som är både elegant och avslappnad. Det är en utmärkt möjlighet att samla vänner och familj för ett mysigt eftermiddagsmöte, fullpackat med läckra godsaker som scones, finger sandwiches och fina bakverk. Att skapa en lyxig afternoon tea behöver inte vara svårt, men det kräver lite planering och förberedelser. Här kommer några tips och insikter som hjälper dig att skapa en oförglömlig och lyxig afternoon tea-upplevelse.

Planering och förberedelser

Ett välorganiserat afternoon tea börjar med god planering. Bestäm ett tema eller en stil för ditt event, vilket kan hjälpa till att styra dina beslut om dekoration, dukning och även maten. Det är också klokt att noggrant planera menyn i förväg, så att du kan försäkra dig om att allt går smidigt på dagen för eventet. Här är några steg att tänka på under planeringen:

 • Bestäm ett datum och skicka inbjudningar: Se till att du skickar ut dina inbjudningar i god tid, så att dina gäster kan planera in datumet i sina kalendrar.
 • Planera menyn: En typisk afternoon tea-meny innehåller en blandning av salta och söta rätter. Tänk på eventuella matallergier eller särskilda kostbehov hos dina gäster.
 • Inhandla ingredienser och produkter: När menyn är bestämd, gör en detaljerad inköpslista och se till att få allt i god tid innan ditt event.

Den perfekta menyn

En lyxig afternoon tea handlar lika mycket om variationen och presentationen av maten som om smaken. Här är några klassiska och mindre klassiska idéer för att skapa en oförglömlig meny:

 • Finger sandwiches: Klassiska smörgåsar som gurksandwich eller rökta lax- och dillfinger sandwiches är alltid populära. Små smörgåsar med fyllningar som ägg och kaviar kan också lägga till en sofistikerad touch.
 • Scones med clotted cream och sylt: Scones är oumbärliga för ett traditionellt afternoon tea. Servera dem varma tillsammans med clotted cream och en god jordgubbs- eller hallonsylt.
 • Kakor och bakverk: Pajer, tårtor och små bakverk som macarons, eclairs och småkakor skapar variation och tilltalar alla smaklökar.

Teval och servering

Valet av te är centralt för afternoon tea. Satsa på en blandning av både svarta, gröna och ört-teer för att tillgodose allas preferenser. Här är några exempel på teer som alltid är populära:

 • Earl Grey: En klassisk svart te med en unik bergamottsmak.
 • Darjeeling: Denna eleganta svarta te är ofta kallad ”teernas champagne”.
 • Jasminte: Ett delikat grönt te med en fin jasminsmak.
 • Kamillete: Ett milt och lugnande ört-te som är perfekt efter maten.

Vid te-serveringen är det också viktigt att använda fina tekannor, koppar och fat. Gärna i matchande service för en extra lyxig känsla. Glöm inte sil och tångar för sockerbitar, och en liten kanna med varm mjölk.

Snygg dukning och dekoration

För att skapa en riktigt inbjudande miljö, tänk på att lägga lite extra tid på bordsdukningen och dekorationerna. Här är några tips för att få till den där lyxiga känslan:

 • Duk och servetter: Använd en snygg duk, och matchande tygservetter som är vikta på ett kreativt sätt.
 • Blommor: Färska blommor i små vaser eller några väldoftande blomsterarrangemang sprider både doft och färg.
 • Porslin och bestick: Välj en tjusig servis och fina bestick. Glas för vatten eller champagne kan också lyfta det hela.
 • Ljusstakar och ljus: Levande ljus skapar en mysig och varm atmosfär.

Med dessa förberedelser och detaljer i fokus, kan du säkerställa att ditt afternoon tea blir en njutbar och minnesvärd stund för alla deltagare. Så sätt på teet, förbered de läckra tilltuggen och njut av en härlig eftermiddag fylld med lyx och gemenskap.

Common questions

Hur många typer av te bör jag erbjuda vid en afternoon tea?

Det är bra att erbjuda åtminstone tre till fyra olika typer av te, inklusive en blandning av svart te, grönt te och ett ört-te. Detta säkerställer att du har något som alla gäster kan uppskatta.

Kan jag förbereda någon del av menyn i förväg?

Ja, många delar av menyn kan förberedas i förväg. Finger sandwiches kan göras samma dag men förvaras i kyl för att hålla dem fräscha. Scones kan bakas dagen innan och värmas upp lätt precis innan servering. Bakverk och kakor kan också förberedas i förväg och förvaras i lufttäta behållare.

Hur många personer bör jag bjuda till en afternoon tea?

Det beror på hur formell eller intim du vill att din tillställning ska vara. En bra storlek är mellan 6 till 12 personer, vilket tillåter en mysig och samlad atmosfär. Men du kan självklart anpassa det efter ditt utrymme och önskemål.

Vad gör jag om någon av gästerna har matallergier eller särskilda kostbehov?

Det är viktigt att fråga dina gäster om eventuella matallergier eller kostbehov i förväg. När du planerar menyn, försök inkludera alternativ som är glutenfria, laktosfria eller vegetariska, beroende på behoven hos dina gäster.

Hur dekorerar jag bordet på bästa sätt?

Börja med en fin duk som matchar ditt tema. Använd matchande servetter och överväg att vika dem på ett dekorativt sätt. Små blomsterarrangemang och levande ljus kan också skapa en elegant och inbjudande atmosfär. Se till att porslinet och besticken är av god kvalitet och matchar varandra för en sammanhängande look.